Blogs

Vormen jouw medewerkers een hecht team?

Als ondernemer weet je waarschijnlijk heel goed wat de voordelen zijn van een hecht team. Maar hoe maak je van de groep medewerkers daadwerkelijk een hechter team? In dit artikel vind je verschillende praktische tips die je hierbij kunnen helpen.

Waarom is een hecht team belangrijk?

Een hecht team is voor een bedrijf belangrijk, maar waarom? Tijd en moeite stoppen in het bouwen van een hecht team heeft verschillende voordelen:

  • De productiviteit in een hecht team is hoog;
  • De samenwerking gaat gemakkelijker;
  • Hogere tevredenheid van medewerkers, waardoor er minder verloop is;
  • Meer betrokkenheid van medewerkers;
  • Hoe medewerkers zich voelen, straalt af op het bedrijf;
  • Meer plezier in het werk.

Voor een bedrijf is het dus erg belangrijk dat het team daadwerkelijk een team vormt. Hoe krijg je dat voor elkaar? Een goede eerste stap is ervoor te zorgen dat er een gezamenlijk doel is.

Een hecht team heeft een gezamenlijk doel

Het hebben van een gezamenlijk doel draagt eraan bij dat een team onderling een hechte band met elkaar heeft. Er wordt samengewerkt om een bepaald doel te behalen. Daarom is het belangrijk dat er gecommuniceerd wordt over wat de doelstellingen van het bedrijf zijn. Zorg dat medewerkers daadwerkelijk achter de doelstellingen staan, zodat je met z’n allen dezelfde kant op werkt.

Wil je hier mee over weten? Lees dan Bedrijfsdoelstellingen behalen

Tips om een hechter team te creëren

We hebben verschillende tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen om een hechter team te maken.

Een hecht team bestaat uit de juiste mensen

Niet iedereen past in een bestaand team en dat moet je ook niet willen. Selecteer nieuwe medewerkers niet alleen op basis van de kennis en vaardigheden, maar kijk ook of iemand in het huidige team past. Door te investeren in de juiste mensen, wordt de kans groter dat je een team creëert dat goed met elkaar kan samenwerken.

hechter team maken

Zorg dat je elkaar regelmatig ziet

Er zijn allerlei mogelijkheden waardoor medewerkers gemakkelijk thuis kunnen werken. Hoewel er natuurlijk voordelen zijn van thuiswerken, zijn er ook nadelen. Het onderlinge contact wordt minder als medewerkers veel thuiswerken. Dit heeft effect op hoe hecht een team is. Zorg er daarom voor dat er genoeg momenten zijn dat medewerkers op kantoor zijn. Elkaar digitaal ontmoeten is geen vervanging voor elkaar fysiek zien.

Duidelijkheid in het bedrijf

Zorg ervoor dat medewerkers weten waar ze aan toe zijn. Zorg dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht, wat zijn rol is en hoe hij of zij bijdraagt aan de doelstellingen van de organisatie.

Om duidelijkheid in het bedrijf te krijgen is het belangrijk om een werkende organisatiestructuur te bouwen. Wil je hier meer over weten? Lees dan: Waarom is een organisatiestructuur belangrijk?

Maak iedereen onderdeel van het team

Zorg ervoor dat iedereen binnen jouw team gehoord wordt. Binnen een groep kan het voorkomen dat de één meer aanwezig is als de ander. Daar is niet per se iets mis mee, maar houd er wel rekening mee dat iedereen gehoord wordt.

Teambuildingactiviteiten

Om een team daadwerkelijk een hecht team te maken, helpt het om gezamenlijke activiteiten te doen. Organiseer teambuildingactiviteiten zodat medewerkers elkaar beter leren kennen. Dit wordt mee terug genomen naar kantoor, waardoor de samenwerking soepeler verloopt.

team verbeteren

Deel de successen

Iedere medewerker draagt met zijn of haar functie bij aan de doelstellingen van het bedrijf. Als deze doelstellingen worden behaald, is het een goed moment om dit met elkaar te vieren. Benoem hoe iedereen heeft bijgedragen en laat weten dat die bijdrage gewaardeerd wordt.

Investeer in training en ontwikkeling

Investeer in training en ontwikkeling van jouw medewerkers. Hiermee help je hen groeien en worden medewerkers beter in hun werk door meer kennis en vaardigheden. Medewerkers die groeien en beter worden in hun werk, kunnen meer bijdragen aan het team.

Plezier in een hecht team

Hoeveel plezier hebben medewerkers in jouw bedrijf? Binnen een hecht team wordt plezier gemaakt. Er wordt natuurlijk hard gewerkt om de doelstellingen van het bedrijf te halen, maar dit gaat heel goed samen met plezier hebben in het werk.

Wil je het plezier in jouw bedrijf verhogen? Lees dan: Werkplezier verhogen