Blogs

Altijd aan het werk?

Ben jij altijd aan het werk? Als je thuis bent, ben je dan met je gedachte bij je partner en kinderen of zit je in gedachte op het werk? Als het dat tweede is, is het wellicht een keer tijd om daar iets aan te doen. In dit artikel lees wanneer het echt tijd wordt om daar iets aan te doen en je vindt verschillende tips die je kunnen helpen.

Het is natuurlijk zo dat hoe meer actie je onderneemt in de richting van een bepaald doel, hoe groter de kans is dat je daar succesvol in bent. Het kan echter een probleem worden als je altijd aan het werk bent en te maken krijgt met verschillende klachten.

Zijn enkele van de volgende punten herkenbaar:

  • Non-stop aan het werk
  • Geen tijd voor het gezin
  • Gezondheidsklachten
  • Te veel stress
  • Altijd ‘aan’ staan
  • Werkweken van 60-70-80 uur

Wanneer is altijd aan het werk zijn een probleem?

Als je 80 uur per week werkt en je gaat elke dag energiek en vol enthousiasme naar je zaak, is dat natuurlijk geen probleem. Het wordt een probleem als het effect begint te krijgen op je gezondheid of andere gebieden waar je waarde aan hecht. Als je vindt dat je te weinig tijd met je gezin doorbrengt, maar je hebt het idee dat je niet weg kan van je bedrijf. Dan is het een probleem.

Het kan nuttig zijn om bij jezelf na te gaan hoelang je de huidige situatie volhoudt. Als je met alle plezier naar je bedrijf gaat, zal dat natuurlijk geen probleem zijn. Heb je het idee dat je deze manier van werken niet lang volhoudt, dan is het tijd om daar wat aan te doen.

altijd met werk bezig

Verband productief zijn en moreel

Er zit een verband tussen iemands productiviteit en zijn moreel. Wanneer iemand productief wordt, gaat zijn moreel vooruit. Omgekeerd, als iemand niet productief is, zal zijn moreel omlaag gaan. Productie wordt gerealiseerd door veel denkwerk of andere inspanningen die bijdragen aan het bedrijf. Productief zijn geeft voldoening en je draagt ergens aan bij. Het is een manier om doelen te realiseren.

Stel je eens iemand voor die zich verveeld en niks te doen heeft. Zo iemand is uiteraard niet productief. Zou hij een hoog of laag moreel hebben?

Het is dus niet gek dat je als ondernemer graag aan het werk bent en productief wil zijn. Met hard werken en doorzettingsvermogen ben je waarschijnlijk gekomen tot waar je nu bent. Het wordt natuurlijk een probleem wanneer je altijd aan het werk bent en last krijgt van de eerder genoemde klachten.

Bepaal jouw ideale situatie

Het is ontzettend nuttig om jouw ideale situatie te bepalen. Wat is voor jou de stip op de horizon waar je naartoe werkt. Bepaal voor jezelf hoeveel uur je op de zaak zou willen zijn, hoeveel tijd ben je met het gezin, hoe vaak spreek je vrienden of familie? Hoe vaak sport je in de ideale situatie?

Bepaal met al deze verschillende aspecten de ideale situatie en stem die op elkaar af. Pas vervolgens je dagelijkse acties hierop aan. Het zal natuurlijk even tijd kosten om dit voor elkaar te krijgen. Maar het helpt je bij het bepalen of de dingen die je dagelijks doet, bijdragen aan jouw ideale situatie. Draagt het niet bij aan jouw gewenste situatie? Schrap het dan zoveel mogelijk.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit artikel: Bepaal de ideale situatie

Actie ondernemen

Wellicht een open deur, maar als je niks doet, verandert er ook niks. Het zal van jouw kant vereisen dat je actie onderneemt als je wilt dat er iets verandert. Niks doen levert je meer van hetzelfde op. En zoals gezegd, als de situatie goed is, is er geen noodzaak om iets te veranderen. Als je altijd aan het werk bent en het levert je gezondheidsklachten of andere ongewenste situaties op, is het tijd om het aan te pakken.

Tips

Enkele tips die je kunnen helpen de ongewenste situatie aan te pakken.

Maak af waar je mee bezig bent

Onafgemaakte taken vragen je aandacht. Maak daarom je werkzaamheden helemaal af voordat je aan iets anders begint. Op deze manier zorg je ervoor dat je er niet constant aan moet denken of dat je het vergeet af te maken.

Pak verwarring aan

Verwarring is elke verzameling van factoren of omstandigheden waarvoor geen onmiddellijke oplossing schijnt te bestaan. Bij verwarring lijkt alles door elkaar te lopen en krijg je geen grip op de situatie. In zo’n geval moet je één ding aanpakken en het helemaal oplossen. Vervolgens pak je het volgende ding aan. Doe dit stap voor stap en steeds één ding tegelijkertijd. Hiermee wordt de verwarring steeds kleiner en uiteindelijk los je het op.

Bekijk ook Meer rust als ondernemer

Pak achterstanden aan

Achterstanden zorgen op zichzelf al voor extra werk. Je moet dingen dubbel bekijken of lezen. Pak daarom achterstanden aan en zorg dat je hetgeen waar je mee bezig bent afmaakt. Dingen die half zijn gedaan, zijn net zo erg als dingen die niet zijn gedaan. Het zorgt voor extra werk.

Merk je aan je werkzaamheden dat je meer in het bedrijf werkt dan aan het bedrijf? Wil je dit aanpakken? Lees dan In of aan het bedrijf werken

Mocht je meer informatie willen of kan je hulp gebruiken om jouw persoonlijke situatie te verbeteren, neem dan contact met ons op.