Blogs

Meer rust als ondernemer

Meer rust als ondernemer is een terugkerend thema dat wij vaak horen. Ondernemers maken vaak lange dagen, ze hebben veel plannen, maar te weinig tijd om alles te doen. Veel ondernemers ervaren daardoor stress en sommige zijn van mening dat de beloningen voor het leiden van het bedrijf niet altijd opwegen tegen de moeilijkheden. In dit artikel lees je tips die je kan gebruiken om meer rust als ondernemer te krijgen.

Prioriteiten stellen

Stel dagelijks je prioriteiten. Welke werkzaamheden gaan voor andere werkzaamheden. En houd je aan je prioriteitenlijst. Het is niet nodig om direct te reageren op alles wat er binnenkomt. Niet elk mailtje hoeft gelijk beantwoord te worden. Uiteraard reageer je op noodgevallen die gelijk een reactie vereisen, maar houd jezelf vervolgens weer aan je prioriteiten.

Niet alleen bespaart dit veel tijd. Meerdere dingen tegelijkertijd doen kost over het algemeen vaak meer tijd in plaats van minder. Ook krijg je meer rust als ondernemer wanneer je niet gelijk overal over reageert. Bepaal zelf wat je wanneer doet in plaats van direct te reageren op alles wat er binnenkomt.

‘’Bepaal zelf wat je wanneer doet in plaats van direct te reageren op alles wat er binnenkomt.’’

Durf ‘nee’ te zeggen

Als ondernemer is het belangrijk dat je ‘nee’ kan zeggen. Niet alles wat er binnenkomt moet door jou gedaan worden. Wees selectief in de vragen waar je ‘ja’ op zegt. Verzoeken kunnen vaak gemakkelijk door medewerkers gedaan worden. Uiteraard zal je tijd moeten maken voor financiële beslissingen en het bepalen van de strategie, maar laat operationele verzoeken door medewerkers doen.

Zorg dat er binnen jouw team duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en dus wie welke taken zou moeten doen. Dit zorgt voor duidelijkheid. En dit zorgt ervoor dat niet alles bij jou terechtkomt.

Meer rust als ondernemer door delegeren

Naarmate een bedrijf groeit is het belangrijk om taken te delegeren. Als je als ondernemer alles zelf blijft doen beperk je natuurlijk je groei. Draag daarom taken over aan medewerkers. Voordat je werkzaamheden over kan dragen, moet je een medewerker inwerken. Tijdens dit inwerkproces zorg er je zelf voor dat de werkzaamheden gedaan worden. Als de medewerker volledig is ingewerkt, draag je de taken en verantwoordelijkheid over.

Lees hier meer over in: Taken delegeren

Meer rust als ondernemer plannen

Maak dingen helemaal af

Maak af waar je aan begint en confronteer moeilijke zaken. Door zaken onder ogen te zien en vervolgens aan te pakken en af te handelen, zorg je ervoor dat je minder tijd kwijt bent en daarnaast blijft je aandacht hier niet op zitten. Er blijft aandacht zitten op onafgemaakte zaken. Ergens weet je wel dat je het nog moet afmaken. Door hetgeen waar je aan begint af te maken, voorkom je dit. Hierdoor je kan vervolgens met je volledige aandacht het volgende aanpakken.

Plan rustmomenten in

Plan de momenten in dat je niet aan het werk bent. Behoed jezelf ervoor om in je rustmomenten met werk bezig te zijn. Spendeer je tijd met het gezin, focus je hier dan ook volledig op. Zorg ervoor dat je tijdens dit soort moment niet je mail aan het controleren bent. Het geeft meer rust als ondernemer om dit soort rustmomenten in te plannen en jezelf daar ook aan te houden.

Pak verwarring aan

Als je te maken hebt met verwarring, waarbij alles door elkaar loopt en je hebt geen idee waar je moet beginnen, dan is het zaak om dit aan te pakken. Er komen bijvoorbeeld constant mensen je kantoor binnen met vragen, je mailbox stroomt vol en er blijven appjes binnenkomen. In zo’n geval is alles om je heen in beweging. Om dit aan te pakken, pak je één ding aan tot het is opgelost, vervolgens pak je het volgende ding aan. Dit doe je net zo lang tot de verwarring verholpen is.

‘’Als je je op één ding tegelijkertijd focust, dan kan je dat aanpakken tot het verholpen is. Daarna pak je het volgende aan net zo lang tot de verwarring verholpen is’’

Meer rust als ondernemer door focus op juiste activiteiten

Je kan meer rust krijgen als ondernemer door je met de juiste dingen bezig te houden. Over het algemeen geldt dat 20% van je activiteiten 80% van het resultaat opleveren. Breng voor jezelf in kaart welke activiteiten de belangrijkste bijdragen leveren aan het resultaat. Bepaal op basis hiervan vervolgens ook welke activiteiten de prioriteit krijgen.

Ontdek je valkuilen

De één heeft last van stress, de ander stelt moeilijke zaken uit, en weer iemand anders vindt de omgang met medewerkers lastig. Om er achter te komen wat jouw valkuilen zijn kan je een persoonlijkheidsanalyse doen.