Blogs

Eenzaam aan de top

Als ondernemer kan je soms het gevoel hebben eenzaam aan de top te staan. Een gevoel dat voor stress en onrust kan zorgen. In dit artikel lees je een aantal praktische tips die kunnen helpen om dat gevoel van eenzaamheid als ondernemer aan te pakken.

Voorkom eenzaamheid aan de top

Als ondernemer zijn er verschillende dingen die je kan doen om eenzaamheid aan de top de voorkomen of tegen te gaan. We hebben enkele opties op een rijtje gezet:

Netwerkclubs en ondernemersverenigingen

Breid je zakelijke netwerk uit met behulp van netwerkclubs en ondernemersverenigingen. Ontmoet mensen met verschillende achtergronden en uit diverse branches. In netwerkclubs of ondernemersverenigingen kom je mensen tegen die tegen vergelijkbare problemen aanlopen. Het is nuttig om met iemand in gesprek te gaan die eerder tegen dezelfde problemen is aangelopen.

Het helpt vaak al als je iemand spreekt die dezelfde problemen ervaart, zonder daar direct een oplossing voor te hebben. Daarnaast zijn netwerkclubs en ondernemersverenigingen er vaak op ingericht om elkaar te helpen. Dit kan doormiddel van referenties, advies enz.

Management team

Zoek mt-leden die jou aanvullen. Dus niet met dezelfde kwaliteiten, maar andere. Een management team dat elkaar aanvult kan natuurlijk makkelijker verschillende taken verdelen. Daarnaast kan een goed management team er ook voor zorgen dat je je minder eenzaam aan de top voelt. Zorg ervoor dat je op elkaar kan terugvallen als dat nodig is.

management team

Betrokkenheid medewerkers

Een hoge mate van betrokkenheid van medewerkers kan ook het gevoel van eenzaamheid aan de top verkleinen. Betrokken medewerkers zorgen voor dat ‘wij-gevoel’. Daarnaast zijn er andere voordelen: denk aan een hoge productiviteit, meer enthousiasme en betrokken medewerkers blijven langer bij hetzelfde bedrijf.

Betrokken medewerkers hebben daarnaast over het algemeen een hoger verantwoordelijkheidsgevoel. Dit zou het gevoel (deels) kunnen wegnemen dat je er alleen voor staat.

Wil je weten hoe je de betrokkenheid van medewerkers kan vergroten? Lees dan dit artikel: medewerkersbetrokkenheid vergroten.

Sparringpartner(s) of coach

Een sparringpartner of coach kan ook ondersteuning geven. Als je opzoek gaat naar een coach is het verstandig om iemand te zoeken die gedaan heeft wat jij doet of wil gaan doen. Iemand die de ervaring eerder heeft opgedaan.

Een sparringpartner kan een zakelijke relatie zijn, maar dat is natuurlijk niet een vereiste. Dit kan een echtgenoot, vriend, studiegenoot of bekende ondernemer zijn. Een externe blik kan in veel gevallen met nieuwe ideeën of inzichten komen.

Zoek gelijkgestemde

Als je te maken hebt met eenzaamheid aan de top is het verstandig om gelijkgestemden of ondersteuning te zoeken. Dit kan in het bedrijf. Denk aan een stabiel mt en betrokken medewerkers. Maar dit kan ook buiten het bedrijf. Denk aan netwerkclubs, ondernemersverenigingen of een sparringpartner.

Vier behaalde successen met het team

Een hecht team kan enorm veel bijdragen aan de successen van een bedrijf. Het vieren van deze successen zorgt voor verdere verbinding in een team. Laat medewerkers weten wat hun inspanningen hebben opgeleverd en benoem dit. Een hecht team kan er vervolgens weer voor zorgen dat die eenzaamheid aan de top minder wordt.

Wat is jouw ideaalbeeld?

Weet je voor jezelf hoe jij jouw ideale organisatie ziet? Hoe groot is dit organisatie, wat voor klanten heb je en wat voor klanten heb je niet? Hoe ziet het team eruit? En hoe is de betrokkenheid binnen dat team?

‘’Als je weet waar je naartoe werkt, kan je veel gemakkelijker bepalen met wie je dit wil doen.’’

Als je namelijk weet waar je naartoe werkt, kan je veel gemakkelijker bepalen met wie je dit wil doen. Vind de overeenstemming met de andere mt-leden zodat je met elkaar ergens naartoe werkt en een gezamenlijk doel hebt.

Als ondernemer kan je soms het gevoel hebben dat je alle ballen in de lucht moet houden en dat is niet altijd even makkelijk. Benieuwd naar hoe je hier mee kan omgaan? Lees dan dit artikel: Alle ballen hoog houden als ondernemer.