Blogs

Alle ballen hoog houden als ondernemer

Alle ballen hoog houden als ondernemer kan soms moeilijk zijn. Je hebt te maken met personeelszaken, klanten, bedrijfsvoering, productie, management enz. Tot een bepaalde hoogte is het vaak uitdagend om alle ballen hoog te houden, maar het kan natuurlijk ook te veel worden. Te veel zaken die spelen en je aandacht opeisen.

Met de juiste strategie en benadering kunnen ondernemers het evenwicht bewaren en succesvol zakendoen. In dit artikel vind je verschillende praktische tips die je als ondernemer kan gebruiken om alle ballen hoog te houden en effectief te blijven presteren.

Stel prioriteiten

De juiste prioriteiten stellen is van essentieel belang om alles gedaan te krijgen. Stel daarom duidelijke prioriteiten en houd jezelf hieraan. Bepaal wat de belangrijkste doelen en taken zijn en wat op korte en lange termijn gedaan moet worden.

Maak taken helemaal af

Als je een overzicht hebt van de taken die gedaan moeten worden, zorg er dan voor dat de eerste taak helemaal afgerond wordt voordat je met de volgende begint. Onafgemaakte taken blijven namelijk om je aandacht vragen.

Het gaat erom dat je taken afrondt en gedaan krijgt. Hoe vaardiger je hierin bent, hoe meer je natuurlijk gedaan krijgt.

‘’De vaardigheid om dingen gedaan te krijgen, bepaalt hoeveel tijd je hebt’’

Maak een planning en houd je hieraan

Het is erg verleidelijk om je de hele dag bezig te houden met alles wat er op je afkomt. Dit zorgt er echter niet voor dat je de dingen gedaan krijgt die je zou moeten doen. Maak daarom een planning en houd je hieraan. Heb je een keer ingepland om op tijd naar huis te gaan, doe dit dan ook.

Het is verstandig om je planning ergens te hebben staan, denk aan je outlookagenda, de agenda in je telefoon of in een fysieke agenda. Als het maar ergens opgeschreven is. Als dit niet het geval is, moet je alles uit je hoofd doen en dat is niet efficiënt.

Plan vooruit

Door te bepalen waar je over een tijd wilt staan, je doelen voor ogen te hebben, geef je jezelf een leidraad om ergens naartoe te werken. Als jij weet wat op de middellange en lange termijn jouw doelen zijn, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig, kan je dat terugwerken naar de dagelijkse taken die je moet doen om die doelen te realiseren.

alle ballen hoog houden als ondernemer

Geef taken uit handen

Ondernemers hebben soms de neiging om alles zelf te willen doen, maar dat kan leiden tot overbelasting en verminderde efficiëntie. Delegeer taken die anderen net zo goed, zo niet beter, kunnen uitvoeren. Bouw een betrouwbaar team op en geef hen de verantwoordelijkheid die past bij hun vaardigheden. Dit stelt je in staat om jouw aandacht te richten op strategische beslissingen en groeiplannen.

Heb jij de neiging om veel werk zelf te doen en wil je dit aanpakken? Lees dan dit artikel: Alles zelf willen doen

Blijf flexibel

Om alle ballen hoog te houden als ondernemer is het belangrijk om flexibel te zijn. Zorg ervoor dat je snel kan schakelen als de omstandigheden veranderen. Als ondernemer kan je er niet omheen dat dingen veranderen: nieuwe wet- en regelgeving, klantbehoeften veranderen, medewerkers gaan weg, de markt verandert. Het vermogen om snel te reageren is essentieel om alle ballen hoog te houden.

Nee zeggen

Als ondernemer krijg je te maken met kansen en verzoeken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om alles aan te pakken, moet je leren nee te zeggen tegen kansen die niet in lijn zijn met jouw kernactiviteiten en doelen. Dit helpt om gefocust te blijven en overbelasting te voorkomen.

ondernemer aan het werk

Investeer in jezelf

Een ondernemer kan alleen succesvol zijn als hij of zij zichzelf blijft ontwikkelen. Investeer in je eigen kennis en vaardigheden. Lees boeken, volg cursussen en netwerk met andere professionals. Door jouw kennis en vaardigheden voortdurend uit te breiden, kan je effectiever omgaan met de uitdagingen die op je pad komen.

Niks nieuws?

Mogelijk denk je na het lezen van het artikel ‘dit is niks nieuws’, maar heb je nog wel moeite om alle ballen hoog te houden? Vraag je dan af:

  • Stel je daadwerkelijk de juiste prioriteiten of laat je het werk dat op je afkomt bepalen wat je doet?
  • Maak je een planning en houd je jezelf hieraan?
  • Delegeer je taken die je niet zelf zou moeten uitvoeren of doe je het vaak toch maar even omdat dat ‘sneller is’?
  • Kan je makkelijk nee zeggen tegen dingen die je niet zou moeten doen?

Als één of meer van bovenstaande punten herkenbaar is, pak die dan aan. Ga er mee aan de slag. Onderneem de actie die nodig is om het te verhelpen.

Wil je meer tips? Lees dan dit artikel: Te druk