Blogs

Doelmatig werken

Kom je op één of andere manier maar niet door je werkzaamheden? Je werkt blijft liggen, raakt zoek of komt niet bij de juiste mensen terecht? Vaak ligt het niet eens aan de hoeveelheid werk. Uiteraard zijn er periodes waarin je wat drukker bent dan normaal, maar dit moet je normaliter aan kunnen. Als je voortdurend het idee hebt dat het werk niet af komt en er komt steeds meer bij, dan moet je eens naar de werkelijke oorzaak hiervan kijken. De kans is groot dat de oorzaak ligt in het feit dat je niet voldoende doelmatig werkt. Doelmatig werken is onder andere tijdbesparend. Je leert om slimmer te werken binnen de tijd die je hebt.

Waarom is doelmatig werken belangrijk?

Doelmatig werken is belangrijk wanneer je naar een doel toewerkt dat je wilt bereiken. Een voorbeeld van een doel voor een bedrijf is om met zo weinig mogelijk middelen en tijd, zoveel mogelijk omzet en uiteindelijk winst te behalen. Dit is een mooi streven, maar wel iets waar veel bedrijven moeite mee hebben.

Vooral om doelen met zo weinig mogelijk middelen en in zo kort mogelijke tijd te behalen is lastig. Oftewel, er moet wat aan de efficiëntie van je werkzaamheden gebeuren. Dat er niet meer doelmatig gewerkt wordt, is een proces van vaak jaren. Heel langzaam sluipen vaste gewoontes erin, wordt het drukker en blijft werk liggen of wordt werk zelfs dubbel uitgevoerd.

Werk doelmatig

Doelen bereiken door doelmatig werken

Met doelmatig werken wordt bedoeld dat je de juiste dingen doet om de doelen te bereiken van de organisatie waarvoor je werkt. Wanneer je als organisatie doelmatig en snel wilt werken, is het verbannen van al het overbodige werk absoluut nodig. In de meeste gevallen zal dit een fikse tijdsbesparing opleveren voor alle medewerkers.

Daarnaast werkt iedereen ook veel prettiger. De werkzaamheden worden sneller uitgevoerd, je profiteert dus van een hogere productiviteit. Tevens zullen de werkzaamheden ook veel minder stress opleveren en hiermee zakt het ziekteverzuim. Alle reden als werkgever, om je werknemers en managers aan te sporen om doelmatig te werken. Je medewerkers zullen je hiervoor dankbaar zijn, want hun werk kan eindelijk naar behoren worden uitgevoerd en als organisatie bereik je eerder je doelstellingen met doelmatig werken.

Wil je meer weten over efficiënter werken? Lees dan dit artikel: Efficiënter werken.

Voorkom overbodig werk

Als je doelmatig werkt kun je op zo’n manier werken dat het zo min mogelijk tijd, inspanning en middelen kost om een taak zo praktisch en zo goed mogelijk uit te voeren. Bij veel organisaties is het aantal werkzaamheden die dubbel worden uitgevoerd schrikbarend hoog. Dit is overbodig werk, want je hoeft het wiel immers niet tweemaal uit te vinden.

Bedrijven automatiseren omdat ze doelmatiger willen werken, maar soms zie je dat ondanks de doorgevoerde automatisering er nog steeds dubbel gewerkt wordt. Bijvoorbeeld omdat medewerkers nog hun oude werkmethode erop na houden. Automatisering werkt alleen als er ook optimaal van de mogelijkheden gebruik wordt gemaakt. Als dit niet het geval is, is het risico op dubbel werk groot. Zo kun je alle gegevens in het systeem hebben staan, maar er bijvoorbeeld niet bijkomen en moet je gegevens alsnog invoeren.

"Als je doelmatig werkt kun je op zo’n manier werken dat het zo min mogelijk tijd, inspanning en middelen kost om een taak zo praktisch en zo goed mogelijk uit te voeren."

Doelmatig leren werken

Leren om doelmatig te werken kan nuttig zijn voor iedereen in het bedrijf, van medewerkers tot directie. Uiteindelijk gaat het ook om de efficiëntie op ieder niveau, wat uiteindelijk leidt tot een winstverbetering. Zo kun je leren hoe je meer werkzaamheden in minder tijd kunt uitvoeren. Dit doe je door te leren herkennen wat overbodige en/of dubbele werkzaamheden zijn. Als je dit namelijk al weet dan is het ook jammer om hier aan te beginnen, dus ban je deze werkzaamheden beter uit.

Met de cursussen efficiënt werken van Jacobs & van Rooij kun je iedereen in je organisatie doelmatig leren werken. Met een cursus in groepsvorm betrek je hier iedereen bij. Daarnaast hanteren wij in onze cursus een persoonlijke aanpak en zowel theorie als praktische voorbeelden.