Ben je ondernemer of manager van je eigen bedrijf?
Ben je ondernemer of manager in jouw bedrijf? De kans is groot dat je beide doet. Bepaal jij de strategie voor de lange termijn én zorg je ervoor dat het uitgevoerd wordt? Ben je veel buiten de organisatie bezig, met klanten en de markt én daarnaast werk je aan de interne processen?
In dit geval voer je zowel taken uit van de ondernemer als taken van een manager. De taken van een manager verschillen van de taken van een ondernemer. In dit artikel lees je wat het verschil is en hoe je als ondernemer je managersrol kan beperken en weer ondernemer kan worden.
Verschil ondernemer en manager
Zoals gezegd zit er verschil tussen de werkzaamheden van een ondernemer en de werkzaamheden van een manager. Een manager stuurt medewerkers aan, is bezig met de interne processen, implementeert en zorgt voor de uitvoering. Een ondernemer zet een visie uit voor de lange termijn, komt met nieuwe ideeën en wil impact hebben op de omgeving.
Als je als ondernemer taken uitvoert die vooral betrekking hebben op het managen van het bedrijf, hoeft daar uiteraard niks mis mee te zijn. Als jij plezier haalt uit deze taken dan is daar natuurlijk niks mis mee. Echter gebeurt het vaak dat ondernemers een bedrijf beginnen, vervolgens groeien en dan een bedrijf moeten managen. Als de managersrol niet jouw voorkeur heeft, dan moet je ervoor zorgen dat je teruggaat naar je ‘ondernemersrol’. Daarover verderop meer.
Hoe draai je het weer om?
Is dit herkenbaar? Je bent jaren geleden een bedrijf begonnen of je hebt een bedrijf overgenomen, daarna ben je met je bedrijf gegroeid. Langzamerhand zijn er steeds meer medewerkers bijgekomen. Na verloop van tijd verschuift jouw rol van ondernemer naar manager. Medewerkers verwachten namelijk een bepaalde vorm van aansturing. De kans is groot dat er steeds minder tijd is om ‘aan’ het bedrijf te werken.
Wil je meer weten over ‘aan’ en ‘in’ je bedrijf werken? Lees dan werk je in of aan je bedrijf?
Hoe ga je terug van manager naar ondernemer?
Er zijn verschillende dingen die je kan doen om van een managersrol terug te gaan naar jouw ondernemersrol.
Bepaal jouw taken
Bepaal als eerst welke taken jij wil uitvoeren. Welke werkzaamheden hebben jouw voorkeur? Krijg je juist energie van klantcontact of werk je liever in de productie? Ga bij jezelf na wat je wil doen. De taken die overblijven kan je delegeren.
Delegeren
Delegeren gaat in 2 fasen. Fase 1 en fase 2. In fase 1 werk je een medewerker in op een bepaalde taak en draag jijzelf nog de verantwoordelijkheid. Het is van belang dat iemand daadwerkelijk wordt ingewerkt. Uit het niets taken overdragen en verwachten dat een medewerker het allemaal in één keer goed doet, werkt niet.
Als de medewerker helemaal is ingewerkt, draag je de taak en verantwoordelijkheid over. In deze fase moet je er alleen nog voor zorgen dat het werk gedaan wordt. Je voert de taken niet meer zelf uit.
Meer te weten komen over fase 1, fase 2 en delegeren? Lees dan taken overdragen.
Verantwoordelijkheid overdragen
Houd er bij het overdragen van taken rekening mee dat je ook de verantwoordelijkheid overdraagt. Wanneer iemand simpelweg de handelingen van een specifieke taak uitvoert, maar geen verantwoordelijkheid neemt, bestaat de kans dat de taak alsnog niet goed wordt uitgevoerd. Zorg dat de medewerker begrijpt waarom de taak gedaan moet worden en dat voor hem of haar duidelijk is hoe de taak bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen.
Manager aannemen
Als je weet welke taken jijzelf wil doen en welke taken je niet meer wil doen, kan je ervoor kiezen om iemand aan te nemen die deze taken overneemt. Mits dit financieel gezien kan natuurlijk. Neem bijvoorbeeld een manager aan die jouw managersrol overneemt. Je kan er ook voor kiezen om de taken over te dragen aan een medewerker. Op deze manier kan een medewerker groeien naar een managersrol.
Wil je over dit onderwerp? Bekijk de cursus Succesvol Leiderschap