Blogs

Op vakantie als ondernemer? 6 tips

Als ondernemer op vakantie? Voor veel ondernemers kan het lastig zijn om volledig te ontspannen tijdens de vakantie. Ze zijn constant bezig met het werk en de bijbehorende verantwoordelijkheid kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om het werk los te laten en echt tot rust te komen. Toch is het erg belangrijk om na tijden van drukte af en toe te ontspannen. In dit artikel vind je tips die je als ondernemer kunnen helpen om ontspannen op vakantie te kunnen gaan.

Tips voor ontspannen vakantie als ondernemer

1. Plan vooruit

Het is verstandig ruim van tevoren je vakantie te plannen. Dit geeft je de ruimte om alle belangrijke taken af te ronden of over te dragen aan je team. Communiceer op tijd met je team wat je plannen zijn zodat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden goed georganiseerd kunnen worden. Breng daarnaast eventueel klanten en leverancier op de hoogte. Laat weten wanneer je weg bent, wanneer je terugkomt en wie zij kunnen bereiken tijdens je afwezigheid.

2. Afstemmen met het management team

Stem samen met het management team, bedrijfsleider of gekwalificeerde collega’s af wanneer je weg bent en welke taken en verantwoordelijkheden overgenomen moeten worden. Zorg dat degene die de taken overneemt ook de bevoegdheden heeft om beslissingen te nemen en problemen op te lossen.

Plan voordat je weggaat een overleg waarin je de taken daadwerkelijk overdraagt en iedereen op de hoogte is die taken overneemt. Zorg ervoor dat medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt en breng hen op de hoogte van lopende zaken. Met een goede overdracht kan je veel mogelijke problemen voorkomen.

overleg voor vakantie van ondernemer

3. Stel grenzen

Als je op vakantie gaat als ondernemer kan het lastig zijn om het werk echt even los te laten. Stel daarom duidelijke grenzen voor jezelf en breng je team hiervan op de hoogte. Bespreek vooraf voor welke situatie je wel bereikbaar bent, denk aan noodgevallen, en vooral voor welke situaties je niet bereikbaar bent.

Vooraf stel je grenzen voor je team, maar doe dit vooral ook voor jezelf. Neem bewust even afstand van je telefoon en e-mail door bijvoorbeeld alleen op specifieke tijden je mobiel en mail te checken. Zorg er minimaal voor dat je push meldingen uitzet, zodat je zelf kan bepalen wanneer je wil kijken.

4. Vertrouw op je team

Wederzijds vertrouwen is enorm belangrijk in een bedrijf. Vertrouw erop dat medewerkers de zaak draaiende houden terwijl jij op vakantie bent. Geef hen de verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen.

Binnen een bedrijf kan je een cultuur creëren van vertrouwen. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel: Bedrijfscultuur

5. Neem de tijd om te reflecteren

Een vakantie is een geschikt moment om even stil te staan en het naar het grotere geheel te kijken. Neem de tijd om te reflecteren op je bedrijf, je (bedrijfs)doelen, je eigen functioneren enz. Als je op kantoor bent en je bent druk, is het lastig om echt te reflecteren. Vakantie is daarom een uitgelezen kans om dit te doen en na te denken over te toekomst.

6. Evalueer achteraf hoe het is gedaan

Als je voordat je op vakantie bent gegaan en plan hebt gemaakt en dit heb je afgestemd met medewerkers, bekijk dan achteraf hoe het is gegaan. Ben je toch veel aan het werk geweest tijdens de vakantie of heb je het even los kunnen laten? Hebben medewerkers hun verantwoordelijkheid genomen en goede beslissingen genomen? Bekijk hoe het is verlopen en bepaal wat je volgende hetzelfde doet en wat beter kan.

We hopen dat je met deze tips met een gerust gevoel op vakantie kan!

Meer inspiratie nodig? Bekijk al onze blogs.