Blogs

Minder stress als ondernemer

Stress hebben als ondernemer is geen uitzondering. Een korte periode van stress kan je helpen om net iets harder en langer te werken en kan dus nuttig zijn. Echter kan een lange, ononderbroken periode van stress negatieve gevolgen hebben. ‘Altijd aan staan’ als ondernemer, financiële zorgen, juridische conflicten of conflicten bij medewerkers kunnen de ondernemer stress opleveren.

In dit artikel lees je wat de oorzaken van stress zijn en vind je verschillende tips dit je kunnen helpen als ondernemer om stress aan de pakken.

Oorzaken stress bij ondernemers

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn dat je teveel dingen om handen hebt die je nog af moet maken. Er gaat aandacht zitten op onafgemaakte taken, je moet er namelijk nog iets mee. Zorg er daarom voor je dat je je werkzaamheden zoveel mogelijk afmaakt. Begin pas aan het volgende als de eerste taak af is. Voorkom dus ook dat je meerdere dingen tegelijkertijd doet.

Stress kan ook een externe oorzaak hebben. Andere mensen kunnen je op de huid zitten of kunnen je onderdrukken. Dit geeft stress. In zo’n geval is het belangrijk om de situatie aan te pakken. Ga met deze persoon in gesprek. Voorkom dat je de situatie bekijkt vanuit het gezichtspunt ‘het overkomt me’. Bekijk de situatie vanuit het gezichtspunt ‘wat kan ik eraan doen?’.

Een andere bron van stress is dat dingen niet meer lukken. Als dingen niet meer lukken krijg je een ‘gefaald doel’. Het opstapelen van gefaalde doelen veroorzaakt stress en burn-out klachten. Zoek de oorzaak van de dingen die niet gelukt zijn en pak deze aan. Als de oorzaak is aangepakt, stel je het doel gewoon opnieuw.

oorzaken stress

Hoe verminder je stress als ondernemer?

Er zijn veel dingen die je kan doen om stress aan te pakken. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk om naar de oorzaak te kijken. De oorzaak van de stress moet aangepakt worden. Je kan wel een goede planning maken voor je werk zodat niet alles in je hoofd zit, maar als de oorzaak van de stress komt doordat er iemand op je huid zit, moet je dat natuurlijk aanpakken.

Tips om stress aan te pakken

We hebben verschillende tips voor je op een rijtje gezet:

Werk

Tip 1: Voorkom onafgemaakte taken

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om je taken af te maken. Als je een taak helemaal afrondt, is het niet meer nodig om er met je aandacht op te zitten. Dit voorkomt dat er tientallen onafgemaakte taken door je hoofd spoken, waar je ‘nog iets mee moet’.

Tip 2: Zorg voor overzicht met behulp van een planning

Stress bij ondernemers kan ontstaat als er veel zaken zijn die nog afgemaakt moeten worden. Daarom is het verstandig om een planning te maken. Bepaal in je planning wanneer je wat doet. Op deze manier heb je gelijk je prioriteitenlijst.

Tip 3: Houd in je planning rekening met onvoorziene omstandigheden

Houd er rekening mee dat er gedurende de dag of de week zaken op je af komen waar je tijd aan moet besteden die je niet voorzien had. Plan daarom niet alles vol, maar houd ruimte over in je agenda voor onvoorziene omstandigheden.

Tip 4: Gebruik één planning

Voorkom dat je een aantal taken in outlook hebt staan, een aantal taken in je telefoon en misschien ook nog wel een aantal op papier. Gebruik één systeem om het overzichtelijk te houden.

Tip 5: Bepaal welke klant je niet wil bedienen

Als ondernemer kan je stress krijgen van sommige klanten. Er zijn mensen die nooit tevreden zijn en altijd iets te klagen hebben. Bepaal of je deze mensen wil blijven bedienen. Als blijkt dat deze klanten energie blijven kosten, kan je ervoor kiezen om afscheid van hen te nemen.

stress aanpakken als ondernemer

Fysiek

Tip 5: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Het is belangrijk om je lichaam gezond te houden. Lichaamsbeweging is één van de dingen die hieraan bijdraagt. Je voelt je energieker wanneer je regelmatig sport. Daarnaast kan sporten als uitlaatklep dienen. Er zijn tal van mogelijkheden. Zoek iets wat je leuk vindt en wat je gemakkelijk voor langere tijd vol kan houden.

Tip 6: Zorg voor voldoende nachtrust

Voldoende nachtrust kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en je je energieker voelt. Ook een bepaalde regelmaat met betrekking tot slaap kan helpen. Beperk daarnaast zoveel mogelijk je schermtijd voordat je gaat slapen.

Tip 7: Beperk suiker en cafeïne – Voeding

Suiker en cafeïne geven voor een korte tijd een energieboost, maar brengen vervolgens je energielevel omlaag. Beperk suiker en cafeïne daarom zoveel mogelijk. Voeding heeft een grote invloed op je energieniveau en hoe je je voelt. Zorg daarom voor gezonde voeding.

Controle

Tip 8: Stel jezelf oorzakelijk op

Situaties gebeuren niet zomaar. Er is altijd een achterliggende oorzaak. Op deze oorzaak kan je controle uitoefenen. Daarom is het verstandig om goed uit te zoeken waarom of hoe iets gebeurt wat jou stress oplevert, zodat je dit kan aanpakken.

Tip 9: Kijk niet te veel nieuws

Nieuws is over het algemeen negatief beladen. Negatief nieuws zorgt namelijk voor meer sensatie, kliks, kijkcijfers en inkomsten voor degene die dat nieuws brengt. Als je stress ervaart door al dit negatieve nieuws, beperk dan zoveel mogelijk de tijd die je besteedt aan het kijken en lezen van het nieuws.

Mentaal

Tip 10: Kennis opdoen

Als je niet weet hoe je ergens mee om moet gaan als ondernemer, kan dit stress veroorzaken. Als je niet weet hoe je met een nieuwe machine moet omgaan, niet weet hoe je een conflict tussen medewerkers moet aanpakken of niet weet hoe je een benarde financiële situatie de baas kan worden, kan dit stress geven. Zorg er in zo’n situatie voor dat je kennis opdoet, om de situatie aan te pakken.

Tip 11: Lucht je hart

Je hart luchten bij iemand die je vertrouwt kan al voor opluchting zorgen. Bespreek jouw situatie daarom met je partner, compagnon, mentor of medewerkers.

Wil je meer tips? Lees dan Meer rust als ondernemer