Blogs

Draagvlak creëren in een team

Draagvlak creëren in een team is van essentieel belang bij het doorvoeren van veranderingen. Als medewerkers betrokken worden bij deze veranderingen voelen ze zich gehoord. Hierdoor zijn medewerkers meer gemotiveerd en werken beter samen. Maar hoe creëer je draagvlak in een team? In dit artikel lees je de verschillende stappen en welke valkuilen je moet vermijden.  

Wat is draagvlak?

In de Van Dale staat: (figuurlijk) steun. 

Dit betekent dat er steun is voor een besluit, verandering of doelstelling binnen een bedrijf. Voor een team houdt dit in dat de medewerkers zich kunnen vinden in het besluit en bereid zijn hier gezamenlijk aan te werken. Dit zorgt voor een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid. En dit leidt tot een goede werksfeer en hogere motivatie. 

Als er geen draagvlak is voor een beslissing kan dat leiden tot weerstand en conflicten. Medewerkers kunnen gedemotiveerd raken. Als medewerkers het gevoel hebben dat hun mening er niet toe doet of beslissingen van bovenaf worden opgelegd zonder uitleg, dan heeft dit een negatief effect op de motivatie.  

Communiceer en zorg voor duidelijkheid

Draagvlak creëren in een team doe je door te communiceren. Gaat er iets veranderen? Laat medewerkers dit weten en benoem de reden voor verandering. Zorg dat duidelijk is waarom dit relevant is voor de medewerker zelf.  

Mogelijk ben je zelf al maanden bezig om een verandering in gang te zetten, maar heb je medewerkers daar niet bij betrokken. Dan lijkt deze verandering uit het niets te komen voor medewerkers. Betrek medewerkers daarom direct wanneer dit kan.  

Met voldoende communicatie en duidelijkheid kan je veel misverstanden en frustraties voorkomen. Wees daarom transparant over de reden voor de verandering. Als mensen de noodzaak zien, zijn ze meer geneigd om mee te werken aan de verandering.  

Communicatie gaat twee kanten op. Ook in dit geval. Geef medewerkers de ruimte om vragen te stellen en neem hun input serieus. Hierdoor voelen medewerkers zich gehoord en betrokken.  

Wil je het eigenaarschap bij medewerkers verhogen? Lees dan dit artikel: Eigenaarschap medewerkers 

communiceer met medewerkers

Betrek de medewerkers erbij

Draagvlak creëer je niet door alleen iets door te geven. Je moet medewerkers er daadwerkelijk bij betrekken. Luister naar de voorstellen van de medewerkers. Als medewerkers zich onderdeel voelen van het besluitvormingsproces, zijn ze eerder geneigd om zich in te zetten voor de uitkomst. Dit geldt voor kleine en grote veranderingen.  

‘’Als medewerkers zich onderdeel voelen van het besluitvormingsproces, zijn ze eerder geneigd om zich in te zetten voor de uitkomst.’’

Maak gebruik van de kennis en vaardigheden van specifieke medewerkers. Er is vaak veel kennis en kunde in huis. Maak daar gebruik van.  

Houd medewerkers op de hoogte

Draagvlak creëren in een team is één ding, het behouden is een tweede. Zorg er daarom voor dat je medewerkers op de hoogte houdt van de veranderingen. Het enthousiasme voor de verandering kan langzaamaan minder worden als medewerkers niet zien dat hun inspanningen effect hebben of als ze niets over de voortgang horen.  

Houd medewerkers op de hoogte met regelmatige updates over de voortgang. Plan daarom vaste evaluatiemomenten in om de voortgang te bespreken. Deel tijdens de evaluatiemomenten de successen. Laat zien wat er bereikt is en waar de inspanning toe heeft geleid. 

medewerkers betrekken

Valkuilen bij draagvlak creëren in een team

Onvoldoende communicatie 

Onvoldoende of onduidelijke communicatie kan tot veel verwarring en weerstand leiden. Zorg ervoor dat de boodschap helder en consistent is en dat iedereen op de hoogte blijft van de voortgang. 

Beslissingen opleggen

Eenzijdig beslissingen opleggen zonder enige vorm van draagvlak werkt niet. Als uiteindelijk de medewerkers het moeten gaan uitvoeren, maar er is geen enkele vorm van draagvlak, dan is de kans groot dat het niet of maar voor een deel wordt uitgevoerd. 

Onvoldoende betrokkenheid 

Onvoldoende betrokkenheid verlaagt het draagvlak. Juist die betrokkenheid zorgt ervoor dat medewerkers het daadwerkelijk gaan doen.  

Weerstand uit de weg gaan

Weerstand bij verandering is niet raar, maar hier moet je als leidinggevende iets aan doen. Het is simpelweg geen optie om hier niks mee te doen, want het heeft effect op het resultaat.  

Geen opvolging

Als er iets wordt afgesproken en de leidinggevende geeft daar geen opvolging aan, leidt dit tot minder motivatie. Waarom zou je als medewerker nog input geven als daar niks mee gedaan wordt? Zorg er daarom altijd voor dat je opvolging geeft aan de punten die je afspreekt. Dit betekent dat je jezelf aan de afspraken houdt en ook de medewerkers. 

Wil je je als leidinggevende ontwikkelen? Bekijk dan onze Cursus Leiderschap