Word een succesvolle leider

Zo creëer je een loyale, enthousiaste en hardwerkende groep!

Datum
21 januari 2020

Zijn er bepaalde dingen die je wil bereiken, maar die het enthousiasme, samenwerking en harde werk van anderen vereisen?

Het sleutelwoord is leiderschap.

Leiderschap is een zeer onbegrepen, maar verrassend eenvoudig onderwerp. Als je begrijpt wat leiderschap inhoudt, kun je echt dingen voor elkaar krijgen.

Wat denken mensen dat leiderschap betekent?
• Sommigen wijzen effectief leiderschap toe aan mentale en fysieke energie
• Voor sommigen is het intellect
• Voor sommigen om anderen te motiveren
• Voor sommigen is het persoonlijkheid

Hoewel elk van bovengenoemde punten mensen zover kan krijgen iemand te volgen, zal niemand van deze volgers voor lange tijd loyaal, enthousiast en hard blijven werken.

Succesvol leiderschap

Wat is belangrijk voor groepsleden en wat heeft dat te maken met leiderschap?

Groepen hebben doelen. En, we hopen, dat de individuen binnen deze groep zo toegewijd zijn aan deze doelen dat ze er op een bepaalde manier een passie voor creëren om ze te bereiken. Ze zijn er omdat ze geïnteresseerd zijn in de doelen van de groep. Mocht iemand niet voor die reden daar zijn dan is het wellicht een verstandig idee, zowel voor de individu als voor de organisatie, om voor de persoon in kwestie een nieuwe baan te zoeken.

Het kan soms even duren voordat de doelen worden bereikt. Als je voortdurend nieuwe doelen opstelt nadat je oude doelen hebt bereikt, zal het werken aan ‘het bereiken van je doelen’ voor altijd doorgaan. Bovendien zal deze groep dan oneindig uitbreiden.

Als je de leider bent, moet je beschikken over de capaciteit om alle groepsleden individueel te helpen bestaande en nieuw gestelde doelen te bereiken.

Dit ga je niet van de een op de andere dag doen, daar zal heel wat tijd overheen gaan. Uiteraard wil je zoveel mogelijk loyale en ervaren volgers aan boord houden.

Goede leider

Welke attributen garanderen een lange levensduur van een leider?

De persoon die de groepsleden zullen volgen, zal uiteindelijk degene zijn die hen in staat stelt doelen te bereiken.

Een leider kan wellicht populair worden door een geweldige persoonlijkheid te hebben, inspirerend te zijn, stimulansen te bieden enzovoort. Echter, als een leider zijn aanhang wil behouden, hoeft hij slechts twee simpele dingen te doen:

1. Duidelijke, begrijpelijke en positieve bevelen geven waarmee het doel bereikt zal worden.
2. Ervoor zorgen dat de opgedragen verzoeken worden afgedwongen en nageleefd.

Als dit lukt, zal de groep steeds dichter bij zijn doelen komen en zullen de groepsleden individueel het gevoel krijgen dat ze iets bereiken. In feite is dat ook zo!

Veel bekende mensen door de eeuwen heen hebben gezegd dat het stellen van een doel en het ook daadwerkelijk bereiken daarvan het geheim is tot waar geluk.

Als een goede leider kun jij mensen in staat stellen dat te doen.