Zo maak je thuiswerken efficiënter

Succesvol in je huispak!

Datum
24 maart 2020

Nu ook ons land is getroffen door het corona-virus moeten velen het werk thuis voortzetten. Hoogstwaarschijnlijk is het daar een gezellige drukke boel. Kinderen rennend door het huis en je partner die continu zakelijke telefoontjes pleegt. Met deze tips blijf jij efficiënt aan het werk!

1. Creëer een vaste werkplaats

Het maakt eigenlijk niet uit waar je gaat zitten, als het jou maar rust, een fijne stoel en voldoende daglicht biedt. Wellicht heb je al een kantoorruimte in huis, maar misschien is gewoon aan de keukentafel wel net zo prettig. Bekijk even waar jij je het beste bij voelt.

2. Online vergaderen

Aangezien we niet meer offline bij elkaar kunnen komen, biedt het internet tal van mogelijkheden om vergaderingen toch voort te zetten. Denk aan Skype en Facetime. Let wel op dat je slechts met een beperkt aantal collega’s deelneemt aan een online vergadering, zo’n groepsgesprek kan al snel chaotisch worden.

3. Maak een duidelijke planning

Wanneer je geen ochtendmens bent is het behoorlijk verleidelijk om tot het middaguur in bed te blijven liggen. Je werk stel je uit en we weten allemaal van uitstel komt afstel. Dus, ga op tijd naar bed en zet een wekker in de ochtend. Drink een kop koffie en kruip achter je laptop. Stel realistische doelen op voor die dag en bespreek dit eventueel online met collega’s. Zorg dat je deze doelen afrond, zodat je na elke dag een voldaan gevoel hebt.

4. Communiceer binnen het gezin

Zoals eerder aangegeven ben jij wellicht niet de enige die momenteel thuis zit. Maak daarom duidelijke afspraken met je partner over werktijden. Moet je bijvoorbeeld in de middag regelmatig telefoneren? Stel dan voor dat jij in de ochtend op de kinderen let en je partner in de middag een oogje in het zeil houdt.

5. Blijf in beweging

Waar je normaal het openbaar vervoer moest pakken om op het werk te komen, hoef je nu alleen je bed uit te rollen. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven, want dat houd je actief. Wen jezelf aan om tijdens het telefoneren door de kamer te lopen of doe tussendoor wat rek- en strekoefeningen onder je bureau. Was je gewend om in de avond naar de sportschool te gaan? Verhuis deze dan naar je eigen woonkamer. Veel sportscholen bieden wegens het corona-virus verscheidene gratis thuistrainingen aan.