Blogs

Persoonlijke ontwikkeling ondernemer

Persoonlijke ontwikkeling is voor elke ondernemer belangrijk. Als jij jezelf niet ontwikkelt, heeft dit effect op het bedrijf. Maar hoe kan je jezelf ontwikkelen en waar begin je? In dit artikel lees je er alles over.

Waarom is ontwikkeling als ondernemer belangrijk?

De kans is groot dat je het vaker hebt gehoord: ‘het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen als ondernemer’. Maar waarom? Als het niet loopt zoals het zou moeten lopen, is het vaak wel duidelijk dat er iets moet veranderen. Maar als het bedrijf goed loopt, medewerkers zijn tevreden, je haalt plezier uit het ondernemer zijn enz. Waarom zou je je dan blijven ontwikkelen?

Allereerst is de wereld constant in beweging. Wet- en regelgeving verandert, klanten verwachten steeds meer, afspraken met leveranciers veranderen en de verwachtingen van medewerkers veranderen. Als ondernemer is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen om mee te kunnen blijven gaan met deze veranderingen.

Ook geldt voor veel mkb-bedrijven dat ze afhankelijk zijn van de ondernemer. Als de ondernemer zich niet ontwikkelt, blijft het bedrijf ook achter. Het is aan jou als ondernemer om aan je persoonlijke ontwikkeling te blijven werken om het bedrijf vervolgens ook een stap verder te krijgen.

‘’Een bedrijf ontwikkelt niet verder als de ondernemer zich niet ontwikkelt.’’

Hoe kan je je ontwikkelen als ondernemer?

Maar hoe kun je je dan ontwikkelen? Afhankelijk van jouw behoefte en voorkeur, zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen.

Cursussen en trainingen

Je kan ervoor kiezen om een cursus of training te volgen. Je kan zowel voor soft skills als voor hard skills trainingen volgen. Bij hard skills kun je denken aan het vaardigheid om met een bepaald systeem of programma te werken. Bij soft skills kan je denken aan communicatieve of organisatorische vaardigheden.

Sparren met andere ondernemers

Veel ondernemers vinden het waardevol om met andere ondernemers te sparren. In gesprek met gelijkgestemde ondernemers kun je inzichten krijgen waarmee je je eigen bedrijf verder kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld via business clubs. Vaak zijn er regionale business clubs waar je je bij kan aansluiten.

sparren ondernemer

Coaching

Coaching is voor veel ondernemers een geschikte manier om zich verder te ontwikkelen. Een coach kan van buitenaf naar jouw bedrijf kijken en inzichten geven om jezelf en je bedrijf verder te ontwikkelen. Bij het zoeken naar een geschikte coach is het verstandig om iemand te zoeken die doet wat jij wil doen of gedaan heeft wat jij wil doen. Iemand die vanuit ervaring spreekt.

Mentor

Persoonlijke ontwikkeling als ondernemer kan ook met behulp van een mentor. Een mentor is een ervaren begeleider. Iemand die dus ervaring heeft met betrekking tot wat jij wil doen. Zoek naar iemand die het leuk vindt om andere ondernemers te helpen en van advies te voorzien.

Afstand nemen van het bedrijf

Als ondernemer besteed je veel tijd in je bedrijf. Daar is niks mis mee natuurlijk. Echter kan het soms handig zijn om even afstand te nemen van je bedrijf en niet met de dagelijkse gang van zaken bezig te zijn. Van een afstand kijk je anders naar je bedrijf.

Waar begin je?

Misschien weet je heel duidelijk waar je jezelf in wil ontwikkelen en is het enkel nog zoeken naar een geschikte manier om de informatie of vaardigheid te leren. Het kan ook zijn dat je jezelf graag wil ontwikkelen maar niet precies weet waar je moet beginnen. Kies er dan voor om een analyse te doen waarin je sterke punten en ontwikkelpunten naar voren komen. Dit geeft inzicht je kwaliteiten en verbeterpunten.

Wil je weten wat jouw sterke punten en ontwikkelpunten zijn als ondernemer? Doe dan de Ondernemersanalyse.