Blogs

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is misschien niet een term waar je dagelijks over nadenkt. Het is juist bij bepaalde gelegenheden of in bepaalde situaties dat je hiermee geconfronteerd wordt. Krijg je in je werksituatie meer verantwoordelijkheden en word je manager, dan is dit een typische situatie waarop je moet nadenken over persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap gaat niet over je stijl van leidinggeven, maar het is de regie nemen over je eigen leven, om jouw eigen doelen te bereiken. Als jij dit duidelijk in beeld hebt, ben jij veel beter in staat om leiding te geven aan anderen.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Van de term persoonlijk leiderschap bestaat niet echt één standaard definitie. Mensen die nog nooit van de term gehoord hebben, denken dat het iets is in de trant van leiding geven op een persoonlijke manier. Dit is het dus niet. Persoonlijk leiderschap gaat in de basis niet om leidinggeven aan anderen. Het gaat namelijk om de leiding, de regie nemen over je eigen leven. Wanneer je bezig bent met persoonlijk leiderschap, dan leer je je waarden kennen, wat je talenten zijn en wat jouw mogelijkheden zijn om hiermee bepaalde doelen te bereiken. Dit kunnen doelen zijn privé, maar ook op je werk.

“Persoonlijk leiderschap gaat niet over je stijl van leidinggeven, maar het is de regie nemen over je eigen leven, om jouw eigen doelen te bereiken.”

Persoonlijke waarden

Persoonlijk leiderschap houdt dus vooral leiderschap over je eigen leven in. Je hebt hierbij zelfkennis nodig. Wanneer jij je persoonlijke waarden kent, dan ben je beter in staat om jezelf te zijn en dicht bij jezelf te blijven. Je hoeft je niet anders voor te doen, iets wat de nodige energie kan kosten in werksituaties. Ken jij je persoonlijke talenten, dus het natuurlijk vermogen om goed in iets te zijn, dan kun je in combinatie met de jouw waarden je doelstellingen formuleren.

Persoonlijk leiderschap als leidinggevende

Ben je een manager, directeur of ondernemer? Dan heb je bepaalde skills nodig om je werkzaamheden succesvol uit te voeren. Deze zogenaamde ´skills´ zijn jouw talenten. Je kunt deze talenten van nature hebben, maar je kunt ze ook aanleren.

Als directeur of manager heb je een leidinggevende functie. Doorgaans heb je mensen onder je, die verantwoording aan jou moeten afleggen. Maar leidinggeven houdt niet alleen in dat je boven in een hiërarchische rangschikking staat. Je moet ook naast je medewerkers staan, hen coachen en inspireren. Dit houdt veel meer in dan een managementopleiding volgen. Hier komt je persoonlijk leiderschap om de hoek kijken, dus hoe goed is je zelfkennis over je capaciteiten en hoe goed jij in staat bent om mensen te inspireren.

Jouw persoonlijke kennis

Managen als directeur, afdelingsleider of ondernemer, gaat niet alleen om de opleiding die je ooit hebt gevolgd. Dat is enkel een gedeelte theoretische kennis, waarmee je eigenlijk nog niets van je persoonlijke talenten hebt kunnen laten zien. Je persoonlijkheid komt pas daadwerkelijk naar voren in de praktijk als leidinggevende. En daar gaat persoonlijk leiderschap over. Wat zijn jouw talenten, wat zijn jouw doelen en hoe kun je jouw leven zowel zakelijk als privé inrichten zoals jij het wilt? Als jij dit allemaal op een rijtje hebt, dan heb je grote kennis over persoonlijk leiderschap en ben je in staat om je talenten goed in te zetten om aan anderen leiding te geven.

persoonlijke leiderschapskwaliteiten

Ontdek jouw persoonlijke leiderschapskwaliteiten

Wil jij een goede manager worden, een meelevende directeur of een succesvolle zelfstandig ondernemer? Hoe ambitieus je ook bent, alles start vanuit persoonlijk leiderschap. Als jij weet waar jij persoonlijk voor staat, waar je toe in staat bent en wat je goede en slechte punten zijn, dan gaat het je lukken. Maar voor je zover komt, staat het team van Jacobs & van Rooij voor je klaar. Ontdekken wie je bent en wat je kunt is lastiger dan je denkt. Wij begeleiden je graag in je zoektocht naar jezelf. Bekijk ons aanbod aan cursussen.