Blogs

Maak jouw bedrijf gestroomlijnder

Datum
11 september 2019

Overzicht in taken en verantwoordelijkheden

In het begin zijn alle taken en verantwoordelijkheden binnen het bedrijf overzichtelijk. Hoe meer mensen en taken er bij komen hoe moeilijker het is om het overzicht te bewaken. Daarom is het belangrijk om je bedrijf goed te organiseren. Je wilt je bedrijf efficiënt en gestroomlijnd houden.

Vernieuwend

Lees verder voor de vernieuwende manier om het bedrijf te organiseren. Dit zorgt voor meer rust en duidelijkheid voor jou en je werknemers. Daarnaast neemt het de groeistuipen weg bij een snel groeiend bedrijf!

Taken vastleggen

Zorg er allereerst voor dat je de taken en verantwoordelijkheden in een overzicht vastlegt. Niet alleen het productieproces maar ook het aansturend proces. Iedere medewerker wil weten waar hij voor verantwoordelijk is, wat hij moet doen en waar hij of zij terecht kan met vragen.

Organisatie schema

De meeste organisaties hebben een organisatieschema dat onder andere laat zien wie waar verantwoordelijk voor is, wie aan wie rapporteert & wie bij welke afdeling hoort. Dit zijn redelijk effectieve middelen om personeel te helpen, zodat ze weten bij welke afdeling ze moeten zijn voor specifieke situaties. Wat uiteindelijk vaak ontbreekt in een organisatieschema is een indruk over hoe het bedrijf functioneert op een gewone werkdag. Een andere aanpak voor de organisatie kan niet alleen de operationele stroming van een activiteit laten zien, maar kan ook aangeven in welke gebieden er hulp nodig is.

Organiseer met behulp van een organiseerbord

Een Organiseerbord (ook wel Org bord™ genoemd) is niet precies hetzelfde als een typische organisatieschema (organogram). Een Org bord schetst het proces waar het bedrijf doorheen gaat op het gebied van organiseren. Het laat zien hoe een product stap voor stap tot stand komt en hoe het bij de klant komt.

Verschil organogram en Org bord™

Een organogram is gebaseerd op de vaardigheden van de werknemers en gebruikt dit als uitgangspunt. Het uitgangspunt van het Org bord is wat nodig en gewenst is voor het bedrijf om zo efficiënt mogelijk het product van het bedrijf te leveren. Werknemers passen zich hieraan aan. Met een basisontwerp kan een Org bord, dat georganiseerd is per functie, een bedrijf in kaart brengen met een paar personeelsleden, maar ook met duizend werknemers. Het grote voordeel van het Org bord is dat het rust en duidelijkheid geeft en de productiviteit van de organisatie verhoogd. Het zorgt er voor dat het bedrijf kan doorgroeien zonder groeistuipen en dat het management de handen vrij krijgt.

Ontwerp een Org bord™

Leer meer over wat een Org bord voor verbetering kan opleveren boven een traditionele organisatieschema en hoe u een Org bord ontwerpt voor uw eigen bedrijfsactiviteiten in onze cursus: Cursus organiseren en functioneren

Een hele kluif een dergelijk Org.bord, maar het geeft veel inzicht in hoe de productie moet stromen. Door structuur krijg je betrokkenheid, duidelijkheid en verantwoordelijkheid van medewerkers, dat verkort mijn taak, dat geeft mij tijd voor meer belangrijkere zaken. Wederom een zeer nuttig stukje kennis voor de ondernemer.
Jos Vos Vos Bouwbedrijf BV
Efficiënt en gestroomlijnd bedrijf