en een burn-out te voorkomen

Effectieve tips om stress te verminderen

Elk jaar stijgen de cijfers van werkenden die stress ervaren. Momenteel is het 17 procent van de werkenden die zich in de gevarenzone bevinden, namelijk een burn-out. Stress kan zich uiten in mentale, maar zeker ook lichamelijke klachten. Voor veel mensen lijkt het moeilijk om hiervan af te komen, toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om stress te verminderen. Wij geven je vast handige tips!

Er zijn drie hoofdoorzaken.

 

Hoofdoorzaak 1.

Een van de hoofdoorzaken van stress is dat je teveel dingen om handen hebt die je nog af moet maken. Zorg dat je zoveel mogelijk klusjes afwerkt voordat je aan een volgende klus begint. Zorg dat je de acties waar je aan begint ook af kunt maken of begin er anders niet aan.

Hoofdoorzaak 2.

Een andere bron van stress is dat er mensen in je omgeving zijn die jou problemen geven. Ga daarover in gesprek en probeer het op te lossen.

Hoofdoorzaak 3.

Een derde bron van stress is dat dingen niet meer lukken. Als dingen niet meer lukken krijg je het zogenaamde ‘gefaalde doel’ of ‘een gefaald doel’. Dit geeft het effect van Burn-out. Zoek de oorzaak van de gefaalde doelen of het gefaalde doel en ga hierover in gesprek met degenen die je hierbij kan helpen. Zoek hulp om het op te lossen.

Stress verminderen

Hieronder lees je wat je nog meer kunt doen om stress te verminderen.

Schrijf jezelf gelukkiger

Met regelmaat schrijven kan enorm positief zijn voor je gemoedstoestand. Je schrijft de dingen die je dwars zitten en die je moet onthouden op papier of in je telefoon en kunt het hierna loslaten. Dit geeft je tegelijkertijd een heleboel overzicht en dus meer rust.

Ook het opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent hebben een positieve werking. Je blijft deze zo herinneren en komt hierdoor positiever in het leven te staan.

Zoek de rust in je lichaam en hoofd

Soms lijkt het wel onmogelijk, rust vinden. Door dingen te accepteren zoals ze zijn, kun je ze loslaten. Wanneer je vervolgens je hoofd leeg maakt door alles wat er in je op komt weg te zetten, met het uiteindelijke resultaat, niets te denken, vind je de rust die je nodig hebt.

Ga op tijd naar bed en sta op tijd op

Vaak gaat stress gepaard met een slechte nachtrust. Toch is op tijd naar bed gaan en op tijd opstaan erg goed om stress te verminderen. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je problemen beter aan zou kunnen.

De geur van lavendel, een opgeruimde slaapkamer en minstens een uur voordat je gaat slapen geen schermen meer bekijken, dragen bij voor een betere nachtrust.

Minder cafeïne en suiker

Koffie en suikers geven je een energieboost, maar brengen je energielevel ook weer fors omlaag wanneer deze over is. Je kunt je dan juist naar gaan voelen. Daarnaast stimuleert juist cafeïne de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.

Ga bewegen

Van bewegen krijg je energie. Ga elke avond een half uur wandelen en stap dan stevig door. Kijk niet naar de grond, maar kijk om je heen naar voorwerpen/ bomen/ gebouwen ver weg en dichtbij. Voor veel mensen is sporten ook een uitlaatklep. Dit kan komen doordat sporten de hoeveelheid cortisol in je lichaam juist verminderd. Hierdoor voel je je een stuk meer ontspannen na het bewegen.

Is de sportschool niet zo jouw ding? Kijk dan eens naar andere sporten, er zit vast wel iets tussen wat bij jou past.

Analyseer situaties

Dingen gebeuren niet zomaar. Achter elke situatie bevinden zich redenen. Redenen waarover jijzelf controle kunt uitoefenen. Er is altijd een geldige oorzaak aan te wijzen. Door werkelijk te ontdekken waarom dingen zijn zoals ze zijn, kun je iedere situatie doorzien en met succes aan pakken.
Het gevolg: Het kunnen bepalen welke situaties je moet aanpakken en welke je moet loslaten.

Zorg ervoor dat onenigheden voorkomen worden

Dit doe je het beste door op de juiste manier te blijven communiceren. Wanneer je je bewust bent in je communicatie wordt je zekerder van jezelf en ga je lekkerder in je vel zitten.

Hoewel communicatie terecht wordt gezien als een vitaal onderdeel van een succesvol bestaan, heeft echte communicatie toch iets ongrijpbaars dat maar door weinig mensen beheerst wordt. Toch kun je leren beter te communiceren. Een goede cursus of training brengt je al vaak een heel stuk op weg.

 

Jacobs En van Rooij is al 20 jaar actief in de ondersteuning van directeuren en managers, ook op het vlak van stress en burn-out. Onze cursussen ‘Beter Zaken doen door communicatie’ en ‘Hoe mensen beter te begrijpen’ zullen je zeker helpen om stress op te lossen en te voorkomen.