Succesvol Leiderschap

De hoogste vorm van leiderschap

Datum
01 maart 2021

Het gaat bedrijven met gelukkige medewerkers voor de wind, is dat je ooit opgevallen? Vroeger was de relatie tussen werkgever en werknemer beperkt. Werknemer verricht de opgedragen arbeid en werkgever keert hiervoor een vastgesteld salaris uit. Niet echt een rooskleurige relatie als je het ons vraagt.

Gelukkig is het roer nu volledig om. Er is veel aandacht voor de tevredenheid en welzijn van werknemers en hun motivatie die daarmee gepaard gaat. Werken moet efficiënter, maar vooral ‘leuker’ worden.

Delegeren

Als gedreven leidinggevende kan het verleidelijk zijn om veel werkzaamheden zelf aan te pakken. En zeg eens eerlijk, hoe vaak klaag jij dat de werkdruk de spuigaten uitloopt? Natuurlijk ben je bedreven in je vak en wil je veel zelf doen. Maar als je ook een leuke ouder, partner, vriend(in) én ondernemer wil zijn, wordt het tijd om een paar dingen uit te besteden en te delegeren.

Hoe beter de ervaring van medewerkers met jouw bedrijf is, hoe beter hun prestaties zijn. Als leidinggevende heb jij hier een groot aandeel in. Door hen op de juiste manier te stimuleren, zorg je ervoor dat ze optimaal functioneren op de werkvloer. Maar hoe zorg je ervoor dat het werk wordt gedaan door mensen die er ook nog plezier aan beleven én ervoor worden beloond?

Emotionele veiligheid

Emotionele veiligheid is hierbij een belangrijk punt. Stel je team op het oog lijkend simpele vragen waar ze hun creatieve brein op los kunnen laten. Maak het klein om het niet meteen te zwaar te maken. Op deze manier voelt de groep zich veilig en kun je de hele dag door ideeën verwachten.

Het lijkt alsof je hulp vraagt aan je mensen, maar hulp vragen en emotionele veiligheid geven is de hoogste vorm van leiderschap. Door de juiste communicatievaardigheden te ontwikkelen en toe te passen krijgen medewerkers niet alleen meer energie, ze voelen ook ownership van de ideeën. Ze willen hun doelen halen omdat het hun legacy is.

Persoonlijkheidsanalyse voor iedereen

Om een duidelijk beeld te krijgen van alle kwaliteiten en verbeterpunten binnen jouw team is het verstandig om bij iedereen een persoonlijkheidsanalyse te doen. Je krijgt een blueprint van jezelf en hebt veel realistischer verwachtingen van elkaar. Op deze manier weet iedereen straks van zichzelf waar hij goed in is en waar hij nog aan kan werken. Als je ergens tegenaan loopt weet je ook wie jou kan helpen. Dan krijg je pas een top ploeg. Want natuurlijk kun je in je eentje een hoop bereiken, maar als je samenwerkt met een gemotiveerd team kun je écht iets groots achterlaten.