Blogs

8 tips voor beter leiding geven

Datum
26 augustus 2018

Beter leidinggeven aan personeel
Als ondernemer krijgt je vroeg of laat te maken met het aansturen van personeel. Naar mate je bedrijf groeit, moet je meer touwtjes uit handen geven. Op dat moment wordt professioneel en situationeel leidinggeven steeds belangrijker. In een ideale situatie zorg je er als leidinggevende voor dat medewerkers zelfstandig en op een correcte wijze hun werk uitvoeren. Wil je ook beter leidinggeven? Lees dan snel verder!

Veel ondernemers hebben het gevoel dat hun medewerkers de kantjes ervan af lopen. Als leidinggevende krijg je het gevoel dat de medewerkers hun verantwoordelijkheid niet nemen. Maar hoe komt dat? Wat voor gevolgen heeft dit voor jouw bedrijf? En wat kun je als leidinggevende doen om dit te voorkomen? In deze blog lees je een aantal tips die ik in de praktijk toepas.

Tip 1: Ben eerlijk en transparant richting medewerkers

Zorg dat je transparant en eerlijk bent richting de medewerkers. Veel indianenverhalen en roddels ontstaan omdat mensen in onzekerheid verkeren. Dit kan resulteren in (verborgen) weerstand op de werkvloer.

Tip 2: Luisterend oor

Ben voor je medewerkers een luisterend oor en zorg daarmee dat medewerkers bij je terecht kunnen wanneer zij ergens mee zitten. Vertrouwen is hierbij een belangrijke factor. Let op: niet alle medewerkers komen vanzelf naar je toe. Daarom is het belangrijk dat je het gedrag van mensen kunt voorspellen aan de hand van emoties. Hierdoor ben je beter in staat om eventuele problemen tijdig te signaleren en bespreken.

Tip 3: Zorg dat je regelmatig op de werkvloer bent

Als leidinggevende bekijk je de functie het beste op de plaats waar deze wordt uitgevoerd. Zo kun je zien of functies bijvoorbeeld overbelast zijn of dat de medewerkers te weinig belast worden en onvoldoende werk hebben. Dit kun je alleen zien wanneer je daadwerkelijk op de werkvloer bent.

Tip 4: Stuur je medewerkers zo aan dat zij zelf in staat zijn om problemen op te lossen

Los nooit direct problemen van anderen op. Stel altijd een onderzoek in naar de werkelijke oorzaak. Mensen in de organisatie die geen oorzaken kunnen zien, kunnen geen probleem oplossen. Immers, om een probleem op te kunnen lossen, moet men inzien waardoor het veroorzaakt wordt.

Tip 5: Zorg ervoor dat medewerkers precies kunnen benoemen wat hun product is

Als er geen productie plaatsvindt, ontbreekt vermoedelijk het vermogen om het product te benoemen. Een leidinggevende moet enige tijd besteden aan het exact en accuraat benoemen van het product dat hij wil, voordat hij erom vraagt. Wanneer medewerkers hun product niet kunnen benoemen, hoe kunnen zij het dan produceren?

Tip 6: Zorg dat je regelmatig persoonlijk contact hebt met je medewerkers

De meeste oorzaken van klachten zijn niet gebaseerd op wangedrag, maar op onbegrip. Alleen persoonlijk contact kan begrip herstellen. Elke medewerker heeft zijn kant van het verhaal. De persoon die de functie uitvoert, heeft vaak meer geldige gegevens dan de leidinggevende. Luister en stel vragen aan de medewerker voordat je verder actie onderneemt.

Tip 7: Vraag om feedback

Als leidinggevende is het belangrijk om soms eens in de spiegel te kijken. Vraag de medewerkers zo nu en dan om gerichte feedback te geven op jouw manier van leidinggeven. In de praktijk komt men veel situaties tegen waar medewerkers een compleet ander beeld van hun leidinggevende hebben dan gedacht. Jezelf een spiegel voorhouden is daarom erg belangrijk!

Tip 8: Laat je waardering blijken

Last but not least, laat je waardering blijken. Veel leidinggevenden vergeten hun waardering te uiten. Complimenteer de medewerkers wanneer zij hun werk goed hebben uitgevoerd. Een compliment geven doet wonderen!

 

Beter leidinggeven in de praktijk

Probeer deze tips eens in de praktijk toe te passen. Wij zijn ervan overtuigd dat jouw medewerkers met meer enthousiasme en motivatie naar hun werk komen. Met als gevolg dat medewerkers meer verantwoordelijkheid nemen en de sfeer op de werkvloer verbetert. Dit leidt op zijn beurt tot een hogere productie en meer rendement. Beter leidinggeven werpt direct zijn vruchten af!

Meer weten over succesvol leidinggeven? Bekijk dan eens onze cursus succesvol leiderschap. Bel voor meer informatie direct met 0492-505340 of stuur ons een bericht door op onderstaande knop te klikken.