Hoe vaak laat jij je afleiden?

10 tips om meer uit je brein te halen!

Dagelijks komen er bergen informatie en prikkels op ons af waar we iets mee moeten. En zeg nou eerlijk, hoe vaak laat jij je eigenlijk afleiden? Internet en social media maken het er in ieder geval niet makkelijker op voor onze hersenen om te focussen. De hoogste tijd dus voor wat tips om het maximale uit je brein te halen. Tijdens onze cursussen behandelen wij al de drie meest voorkomende studiebarrières: (1) gebrek aan massa, (2) de te steile gradiënt en (3) het misbegrepen woord.

Naast deze studiebarrières zijn er nog verschillende manieren om je brein beter te laten functioneren. Dit alles met als doel om sneller te denken, je geheugen te verbeteren, informatie beter te begrijpen en het maximale uit je brein te halen. Hieronder 10 tips die zeker gaan helpen!

Tip 1: Ontbijten

Ik ken veel mensen die het ontbijt overslaan. Echter, het ontbijt is een onmisbare maaltijd om de dag goed door te komen. Het voorziet je lichaam namelijk van brandstof voor de rest van de dag.

Tip 2 |  Maak gebruik van beelden, rijmen en muziek

Het gebruik hiervan helpt ons brein om informatie sneller en effectiever op te slaan. Ons brein is gek op beelden en het is niet voor niets dat we muzieknummers na jaren nog kunnen meezingen.

Tip 3 |  Zorg voor voldoende rust

Een goede nachtrust is essentieel om je brein goed te laten functioneren. Daarnaast is het belangrijk om tijdens intensieve breinactiviteiten zoals werken en leren voldoende rust te nemen.

Tip 4 |  Gebruik verschillende associaties

Een voorbeeld hiervan zijn ezelbruggetjes. Ezelbruggetjes verbinden namelijk informatie in ons brein. Hoe vaker we informatie ergens mee associëren, des te vaker nieuwe informatie zich met bestaande informatie verbindt. Hierdoor kunnen we informatie veel beter onthouden.

Tip 5 |  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Herken je dat, een uitgeput gevoel na lang stilzitten? Dat is niet vreemd. Onze hersenactiviteit neemt aanzienlijk af wanneer we stilzitten. We zijn dan minder productief en voelen ons sneller uitgeput. Door regelmatig te wandelen kun je dit voorkomen.

Tip 6 |  Herhalen, herhalen, herhalen

Net zoals bij associaties wordt ook bij herhaling nieuwe informatie met bestaande informatie verbonden.

Tip 7 |  Maak gebruik van concrete doelstellingen

Hierdoor houdt jouw brein focus en werk je ergens naar toe.

Tip 8 |  Tijd om op te laden

Geef je brein ook eens een dagje rust. Niet alleen jij bent soms toe aan vakantie, maar ook je brein heeft tijd nodig om op te laden.

Tip 9 |  Zorg voor een goede mindset

Een goede mindset is de basis voor motivatie. Motivatie draagt op haar beurt weer bij aan een goed resultaat. Dat resultaat beïnvloedt je brein in positieve zin. Je brein is namelijk dol op beloningen in de vorm van goede resultaten.

Tip 10 |  Vermijd teveel stress

Een gezonde hoeveelheid stress is natuurlijk niet erg, want dat houdt ons brein scherp. Anderzijds kan teveel stress en spanning leiden tot nare gevolgen. Trek daarom tijdig aan de bel wanneer je teveel stress ervaart!