Blogs

10 Tips om effectiever te leren

Leer meer met minder moeite

We leren steeds weer bij en soms kan het lastig zijn om nieuwe informatie op te nemen. Gelukkig zijn er manieren om je brein beter te laten functioneren; om sneller te denken, je geheugen te verbeteren, informatie beter te begrijpen en het maximale uit je brein te halen. Als je onderstaande tips beheerst, ben je langer productief tijdens het leren en werken. Jij wilt toch ook effectiever leren? Bekijk hieronder mijn 10 tips om het maximale uit jouw brein te halen:

Tip 1: Gebruik verschillende associaties

Door het gebruik van verschillende associaties verbinden we informatie aan ons brein op verschillende manieren. Een voorbeeld hiervan is ezelsbruggetjes. Hoe vaker je de informatie ergens mee kunt associëren, hoe makkelijker de nieuwe informatie zich met bestaande informatie verbindt. Hierdoor kun je het veel beter onthouden.

Tip 2: Ontbijten

Ik ken veel mensen die het ontbijt overslaan. Wist je dat het ontbijt een onmisbare maaltijd is om de dag goed door te komen? Voeding geeft het lichaam de energie om de dag door te komen. Zonder ontbijt begin je al met een achterstand.

Tip 3: Maak gebruik van beelden, rijmen en muziek

Beelden, rijmen en muziek helpen je brein om informatie sneller en effectiever op te slaan. Ons brein is gek op beelden en het is niet voor niets dat je muzieknummers na jaren nog kunt meezingen.

Tip 4: Zorg voor voldoende rust

Een goede nachtrust is essentieel om het brein goed te laten functioneren. Daarnaast is het belangrijk om tijdens intensieve breinactiviteiten zoals werken en leren voldoende rust te nemen.

Tip 5: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Gebruik de pauze die je inlast voor een beetje lichaamsbeweging. Heb jij ook zo’n uitgeput gevoel na lang stilzitten? Dat is niet vreemd. Onze hersenactiviteit neemt namelijk af wanneer we stilzitten. Je bent dan minder productief en voelt je sneller uitgeput. Door regelmatig te wandelen kun je dit voorkomen. Kijk maar naar de onderstaande hersenscan uit het onderzoek van Charles Hillman, professor aan de universiteit van Illinois.

productief leren

Tip 6. Herhalen, herhalen, herhalen

Bij herhaling verbindt je brein ook de nieuwe informatie met bestaande informatie. Niet alleen bij associaties. Door het geleerde materiaal te herhalen geeft je je brein meer zekerheid over de toepassing van het materiaal.

Tip 7. Geef jezelf concrete doelstellingen

Door een concreet doel voor ogen te houden houdt je brein focus en werk je ergens naar toe.

Tip 8. Tijd om op te laden

Gun jezelf en je brein ook tijd om op te laden. Neem eens een dagje rust. Je brein heeft namelijk ook tijd nodig om op te laden.

Tip 9: Zorg voor voldoende Vitamine B1

Vitamine B1 houdt het brein scherp en gaat mentale vermoeidheid tegen. Komt er een examen aan of ga je aan een studie beginnen? Dan vraag je voor een langere periode een intensieve inspanning van je brein. Neem dan wat extra vitamine B1 om je brein te ondersteunen.

Tip 10: Vermijd te veel stress

Een gezonde hoeveelheid stress is natuurlijk niet erg, want dat houdt het brein scherp. Maar teveel stress en spanning leiden tot nare gevolgen. Trek daarom op tijd aan de bel wanneer je teveel stress ervaart! Jacobs & van Rooij kan hierbij helpen.

Wil jij ook meer uit je brein halen en effectiever leren? Stuur ons een bericht of bel direct met 0492-505340.